מט"ח - "הקמתה של יפן החדשה" - פרופ' בן-עמי שילוני
הרצאתו של פרופסור בן עמי שילוני, הבוחנת מה היו הנסיבות שהביאו לעלייתה של יפן אחרי מלחמת העולם השנייה, מה הייתה יפן קודם לעלייתה ומה היו הערכים והמדיניות שהפכו אותה למעצמה מודרנית.
סדרת הרצאות מדוע - "האימפריה המונגולית כנקודת מפנה בהיסטוריה העולמית" - פרופ' מיכל בירן
תקציר ההרצאה
במאה ה- 13 הקימו ג'ינגיס ח'אן ויורשיו את האימפריה היבשתית הגדולה בעולם, אימפריה שבשיאה השתרעה על השטח שמקוריאה עד הונגריה, מסיביר עד בורמה ועיראק. האימפריה הכילה, בנוסף לערבה האירו-אסייתית על התרבות הנומדית שבה, שלוש ציוויליזציות מרכזיות: הסינית, שנפלה כולה בידי המונגולים ב1276; המוסלמית, בה כבשו את מזרח עולם האסלאם כולל הבירה עד אז בגדאד, והנוצרית-אורתודוכסית, שם החזיקו רק בשוליים הרוסיים ולא במרכז הביזנטי. בנוסף מתוקף היותה המעצמה היחידה בעולם של המאה השלוש עשרה השפיעה האימפריה המונגולית גם על אזורים רבים שלא נפלו לידיה כמו הודו, דרום מזרח אסיה, המזרח התיכון הערבי, צפון אפריקה, ואירופה המערבית והמזרחית.
הדרך היחידה בה יכלו המונגולים, שמנו אז פחות ממיליון איש, להקים אימפריה כזו ולשלוט בה הייתה ע"י הנעת המשאבים האנושיים והחומריים שעמדו לרשותם. הקמת האימפריה, התבססותה ואח"כ גם נפילתה לוו במוביליות חסרת תקדים בהיקפה של אנשים, סחורות ורעיונות. תנועות אוכלוסין אדירות ממדים אלו הביאו לשינויים דרמטיים בהיסטוריה העולמית, החל מקשרים בן תרבותיים הדוקים בין סין, עולם האסלאם ואירופה, דרך מסחר גלובאלי, שינויים אתניים ודתיים והרחבה ניכרת של האופקים הגיאוגרפים והאינטלקטואלים.
ההרצאה תעסוק בשאלה איך מוקמת האימפריה הגדולה בעולם, כיצד השפיעה על ההיסטוריה העולמית ואיזו מורשת הותירה אחריה.
סדרת הרצאות מדוע- "עלייתה של סין: הישגים ואתגרים" - פרופ' יורי פינס
תקציר הרצאה
עלייתה של סין והפיכתה לאחת המעצמות המובילות בעולם היא בעיני רבים ההתפתחות המרתקת והמשמעותית ביותר במישור הגלובלי המתרחשת לנגד עינינו.
מדובר בשינוי מרחיק לכת הן במישור הכלכלי, הן במישור יחסי הכוחות הבינלאומיים, והן, אולי בעיקר, בסין עצמה, אשר אוכלוסייתה עברה תוך שנות דור תמורות בהיקף בלתי נתפס, כאלה שלקחו באזורים אחרים של העולם מאה שנה ויותר.
בהרצאתי אסקור את הרקע ההיסטורי לתקומתה המחודשת של סין, את הדפוסים וההכרעות אשר הובילו ל"נס הסיני", וכן את האתגרים הדמוגרפיים, האקולוגיים והבינלאומיים העומדים בפני סין בדרכה לשוב אל מעמד מעצמת-העל.
סדרת הרצאות מדוע -"דקדוק האהבה בדרום הודו העתיקה" - פרופ' דוד שולמן
במאות הראשונות לספירה חיברו משוררים דוברי טמילית בדרומה של הודו קורפוס גדול של שירי אהבה ושירי גבורה על פי מערכת סמלים וקונבנציות משותפות- מעין "דקדוק" של חיי האדם בשני תחומים עיקריים אלה. בתקופה מאוחרת יותר שימש דקדוק האהבה גם כמתווה ליחסי האדם עם האל.